понеділок, 21 вересня 2020 р.

         ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ВІКТОРІАНСЬКУ ЕПОХУ!


За тривалістю, Вікторіанська епоха у Великій Британії була досить недовгою, і фактично збігалася з правлінням королеви Вікторії. Проте цей час — цікавий, насичений подіями та, безумовно, вартий нашої уваги. Тож сьогодні ми нагадаємо вам найцікавіші факти про Вікторіанство. Отже, почнімо!


Хронологічні рамки та ключові особливості Вікторіанської епохи

Період Вікторіанства тривав з 1837 до 1901 рік. Та деякі історики визначають і значно довший відрізок. За своєю суттю, Вікторіанська епоха є часом найбільшого розквіту Британії: як економічного, так і соціального. Тоді зріс добробут населення, а також спостерігався значний розвиток мистецтва, літератури, музики.

Незважаючи на те, що решта Європи наприкінці XIX й на початку XX століття переживала величезну кількість революційних потрясінь, усі вони оминули Британію (за винятком короткотривалих бунтів робітників). В епоху Вікторіанства тут панувала загальна стабільність та набирала швидких темпів індустріалізація.


Що таке «вікторіанська мораль»?

Для Британії часів Вікторіанства провідними залишаються ідеї консерватизму, адже більшість британців, та й сама королева, були вихованими в протестантських традиціях. Основа вікторіанської моралі — це принцип «винагороди за доброчесність». Був чіткий перелік норм поведінки в суспільстві, який у пізніші часи ототожнюватиметься з певною лицемірністю.

Для консервативної вікторіанської моралі були фактично неприйнятними ідеї свободи особистості та лібералізму, які паралельно розвивалися в мистецьких колах. Так, вікторіанську Британію обурила еволюційна теорія Чарльза Дарвіна: його звинуватили в паплюженні Святого Письма.


Маловідомі факти про період Вікторіанства

● Різдвяною ялинкою британці завдячують чоловіку королеви Вікторії, Альберту. Саме він, бувши німцем за походженням, ввів у Британії традицію прикрашати святкове дерево. Також саме в епоху Вікторіанства тут почали обмінюватися різдвяними подарунками та привітальними листівками.

● У Вікторіанський період було надзвичайно популярним водолікування. Гідротерапію використовували для подолання найрізноманітніших недуг: від облисіння до захворювань кровоносної системи.

● Суворі правила Вікторіанської епохи стосувалися навіть дружніх відносин. Були чітко визначені пообідні години, які вважаються прийнятними для походів у гості. А відвідувати друзів у інший час було поганим тоном. Особливо, для жінок.

● Популярним напоєм у часи Вікторіанства було пиво: у деяких випадках, його вживали навіть вагітні та підлітки. Дослідники вважають, що це напряму пов’язано з браком чистої питної води в той період.

● У дворянських колах було поширене прикрашання власного тіла з допомогою татуювань та пірсингів. Започаткував таку традицію син королеви Вікторії, принц Уельський.

● Біла мереживна сукня — універсальний вікторіанський одяг для дошкільнят будь-якої статі. Про це свідчать безліч світлин, які збереглися з тих часів. І чим багатшою була родина, тим більш прикрашеною була сукня сина чи дочки. Одяг декорували стрічками, ґудзиками, бантами.

І наостанок — про незвичайну тогочасну косметологію. Вікторіанські дами вважали, що прикладання до обличчя тонких шматочків сирої яловичини на ніч сприятиме здоровому кольору шкіри, а також допоможе позбутися зморшок.

https://tut-cikavo.com/kultura/istoriia/985-viktorianska-epokha

Немає коментарів:

Дописати коментар