четвер, 22 серпня 2019 р.

Конспект уроку "Слобідська Україна та Запорозька Січ у другій половині XVII ст. Кошовий отаман І.Сірко"


 Історія України 8 клас

Тема:  Слобідська Україна та Запорізька Січ у другій половині
            XVII ст. Кошовий отаман І. Сірко.

Мета:  Навчитися визначати адміністративно-територіальний устрій Слобожанщини та Запорізької Січі; давати характеристику історичній особистості – Івану Сірку; розвинути формування навичок критичного мислення в учнів; виховати в учнів інтерес до історичного минулого України та повагу до здобутків українського народу.
Тип уроку: комбінований
Обладнання: Настінна карта, атлас «Історія України 8 клас», підручник О.В. Гісем, О.О Мартинюк «Історія України 8 клас», портрет Івана Сірка
Основні поняття та терміни: Слобідська Україна, Займанщина
Основні дати: 50 –ті рр. XVII ст. – утворення слобідських полків

                                                 Хід уроку:
І. Організаційний момент
Доброго дня! Дорогі діти, з усіх цінностей, якими володіє людина, найсуттєвішими є ті, що передаються нам у спадок. Передаються як наш родовід та літопис, як мова і традиції. Щоб їх осягнути та оцінити, використати на благо майбутнього, треба їх досконало вивчати. І допоможе нам у цьому історія. В історичному минулому українського народу було неповторне й легендарне явище, його святиня – Запорізька Січ, що стала синонімом свободи, незалежності, людської і національної гідності. Це про неї писав М. Гоголь: «Так ось вона Січ. Ось те гніздо звідки  вилітають усі ті горді і дужі як леви. Ось звідки розливається воля  і козацтво на всю Україну» (епіграф уроку).

ІІ.Перевірка домашнього завдання
Учні виконують тестові завдання.

ІІІ. Актуалізація опорних знань
Сьогодні ми з вами здійснимо мандрівку до священної землі наших славних предків, землі козацької слави, де протягом декількох століть жили і боролися козаки. Але, щоб потрапити туди вам необхідно отримати перепустку. А для цього ви повинні довести, що добре знаєте історію та традиції хороброго козацького товариства. Нашим провідником у світ козаччини буде муза історії – Кліо.

Історична розминка «ЗНАВЦІ КОЗАЧЧИНИ».
1.                Назвіть острів , на якому була заснована Запорізька Січ ( Хортиця)
2.                Засновник першої Січі. ( Вишневецький)
3.                Вищий орган влади Січі. ( Рада)
4.                Вища посадова особа на Січі. ( Гетьман)
5.                Скільки куренів було на Січі ( 38 )
6.                 Гетьман, який створив  Українську державу. ( Б. Хмельницький)
7.                Як називали козаків, які проживали в степах Дикого поля? ( Уходники )
8.                Обов’язкова умова прийняття в козаки. ( Християнська віра )
9.                 Що було атрибутом гетьманської  влади (Булава)

Учитель
Я вас вітаю , ви отримали перепустку на Запорізьку Січ.

IV.Мотивація навчальної діяльності
Отож, давайте разом поринемо в відомі та невідомі події др. пол. ХVІІ ст. на Україні, які так перегукуються із сьогоденням, відчуємо себе тогочасними мешканцями Січі, вдихнемо запах степової трави, побачимо настрій козаків, їхні усмішки, а головне – оцінимо діяльність найвидатнішого кошового отамана за всю історію Січей І. Сірка.     
Отже, тема уроку «Слобідська Україна та Запорізька Січ в др. пол. ХVІІ ст. Іван Сірко»

V. Вивчення нового матеріалу.
План уроку
1.     Виникнення та розвиток Слобідської України;
2.     Запорізька Січ у другій половині XVII ст.;
3.     Устрій і господарський розвиток Січі
4.     Кошовий отаман Іван Сірко

               1.     Виникнення та розвиток Слобідської України

Розповідь учителя:
Починаючи з другої половини XVI ст.,  а особливо 30-х рр. XVIІ ст. Слобожанщину, що перебувала під владою московського царя, почали поступово заселяти селяни й козаки з Лівобережної та Правобережної України, що тікали від польсько-шляхетського гноблення.

Робота з поняттями:
Слобідська Україна – історична область, до якої входили території сучасних Харківської, східної частини Сумської, північної частини Донецької та Луганської областей України; південно-східні  частини Воронезької, південно-західної частини Бєлгородської, південь Корсунської областей Росії.

Вчитель показує на карті територію Слобідської України.

Засновані на нових землях поселення звільнялися від податків і тому називалися – слободами.
У Слобідській Україні існував козацький устрій. А саме , були сформовані полки.

Завдання
Відшукати в тексті підручника на ст.179 п.1, які полки сформувалися на Слобідській Україні , схему записати у зошити і опрацювати у атласі.

            Адміністративно-територіальний устрій Слобідської України

                                           Слобідська Україна



                                                        Полки

Острозький           Охтирський            Сумський           Харківський       Ізюм


                                                          Сотні
                                            (Сотенне управління)

                    Сотник        Отаман      Осавул      Хорунжий     Писар

Учитель
 Система землеволодіння мала також свої особливості. Діяло право займанщини. Кожен поселенець міг займати стільки землі, скільки спроможний був обробити.

Робота з поняттями:
Займанщина – елемент звичаєвого права, який дозволяв на підставі першого «займу» володіти землею.

                   2.     Запорізька Січ у другій половині XVII ст.

А зараз з’ясуємо, яка роль відводилася Запорізькій Січі у воєнно – політичних подіях ХVІІ ст. (а саме, як складалися стосунки Січі з Гетьманщиною та Московією).

Самостійна робота з підручником
Опрацювати ст..180-181 п.2 .
-          Отже, як склалися стосунки Запорізької Січі з Гетьманатом?
-         Яку політику проводила Московська держава щодо Запорізької Січі?
-         Яким чином вона намагалася обмежити її вольності?

Учитель
Незважаючи на такі важкі умови запорожці продовжували брати участь у багатьох військових походах  й особливо у боротьбі проти турецько-татарських завойовників.

                                      3. Господарський розвиток Січі

Колективна робота з підручником
Опрацювати п.3 ст.1811-182, скласти ланцюжок устрою на Січі.
Курені – молодики і джури – отаман – Запорозький кіш – кошовий отаман
Завдання
Відшукати в тексті, якими видами господарства займалися козаки (мисливство, бджільництво, риболовля, чумацтво, скотарство, торгівля)
Запитання
А який вид господарства не був розвинений і чому? (землеробство, через постійну воєнну загрозу і відсутність великої кількості робочих рук)

                                     4. Кошовий отаман Іван Сірко

Розповідь вчителя.
        Постать в історії
Одним із найвідоміших отаманів Запорозької Січі другої половини XVII ст. був Іван Сірко (початок XVII ст. — 1680 p.). Прикметним є те, що запорожці обирали його кошовим щонайменше 15 разів. Він був видатним полководцем, який здійснив понад 60 переможних битв проти військ Туреччини, Кримського ханства. Вважається, що під його керівництвом запорожців звільнили понад 100 тис. Бранців.

Робота з документом
Польський хроніст Віспасіан Коховський про І. Сірка
Страшний був орді, бо був досвідченим у воєнних акціях і відважним кавалером. А в Криму його ім’я наводило такий пострах, що орда щоденно пильнувала та була готова до бою, ніби Сірко вже напав. Татари цілком серйозно вважали його шайтаном і навіть своїх дітей, коли вони плакали і їх не могли заспокоїти, лякали Сірком, кажучи: «Сірко йде». Сірко був чоловіком гожим, бойової вдачі, не боявся ані сльоти, ані морозу, ані спеки. Він був чуйним, обережним, терпляче зносив голод, був рішучим у воєнних небезпеках і завжди тверезим. Улітку він перебував на порогах (Дніпрових), а взимку — на українському прикордонні. Він не любив марнувати час або упадати коло жіноцтва, постійно бився з татарами, проти яких мав природну ненависть. На обличчі він мав природний знак, ніби шмат пурпуру.
Запитання до документа
1) Як характеризує І. Сірка польський хроніст? На що він звертає увагу?
2) Кого І. Сірко вважав головними ворогами?

Робота з документом
            Історична довідка про І. Сірка
Народився Іван Сірко, ймовірно, на початку ХVII ст. на Східному Поділлі в родині дрібного українського шляхтича. Про його життя й діяльність у період до Чортомлицької Січі збереглося мало відомостей. З Богданом Хмельницьким Сірко ще у 1646 р. воював у Франції, у козацькому загоні, який найняв уряд Людовіка ХІV. Історичні документи свідчать про участь Івана Сірка в Національно-визвольній війні, зокрема під час Жванецької облоги восени 1653 р. Виступав проти політики гетьмана І. Виговського, вів воєнні дії проти П. Тетері, мав суперечності з гетьманами І. Брюховецьким і П. Дорошенком. Провів ряд походів проти турків та татар. Найбільші з них: 1660–1661 рр. — походи на Крим; 1663 р. — два великі походи на Перекоп; 1667 р. — похід на Крим, змусив ханський двір переховуватися в горах; 1673–1675 рр. — походи на Очаків, Ізмаїл і Перекоп. Здобув всенародне визнання й безмежну вдячність, 15 разів обирався кошовим отаманом. Він був видатним полководцем, який провів понад 55 битв проти військ Османської імперії, Кримського ханства та ногайських орд і жодного разу не зазнав поразки.
Діти, не випадково, коли 1672 р. Сірка за намовою недоброзичливців було ув’язнено й відправлено до Сибіру, про його звільнення клопотався сам польський король Ян ІІІ Собеський. Повернувшись із заслання, отаман з головою поринув у вир воєнних дій та невдовзі навіть оволодів молдовським престолом. Залишивши Молдову, Сірко й надалі здобував турецькі фортеці, ходив до Криму через Сиваш, першим в історії військового мистецтва переправившись через Гниле море. Проводячи численні воєнні операції проти Туреччини й Криму, Іван Сірко ніколи не відкидав можливості мирного розв’язання проблем міждержавних відносин. Джерела свідчать про гнучку дипломатичну діяльність кошового отамана, який особисто листувався з найвпливовішими тогочасними політиками.
З імям І. Сірка пов’язано написання знаменитого листа турецькому султанові. У відповідь на вимогу Магомета ІV визнати залежність від Туреччини і підкоритися йому запорожці склали листа. Ці події надихнули художника І. Рєпіна на створення картини «Запорожці пишуть листа турецькому султанові». Персонажі картини списані з відомих людей того часу: І. Сірко – генерал Драгомиров, писар – історик Яворницький, поранений в голову козак – художник Кузнєцов.
Про Сірка складалися думи, пісні та легенди. Його вважають найбільшим характерником (чаклун на Запорізькій Січі, Віщун). Козаки вірили, що він знає наперед про те, хто з ним збирається воювати, що під час бою він може перекинутися на вовка чи яструба, або заклясти вороже військо. Існує легенда, що козаки п’ять років після його смерті, возили тіло Сірка з собою в походи. А згодом, відрізали його праву руку, з нею ходили на війну і за необхідності виставляли її наперед приказуючи: «Стій, душа й рука Сіркові з нами».
Весь Запорізький Кіш вважав його за свого батька. А коли надійшла пора прощатися козакам з їхнім улюбленим ватажком, то, віддаючи останню шану, землю на Сіркову могилу насипали шапками, кожного разу низько вклоняючись кошовому отаманові.
У 1680 році Сірко востаннє опустив свою переможну булаву в битві з ординцями. Повертаючись з походу, він дізнається про вбивство синів та дружини, після чого занедужав і поїхав з Січі на свою пасіку в с. Грушівка.
Запитання
-         Які риси характеру, на вашу думку, були притаманні І. Сірку?
-         Як ставилося до Сірка козацьке товариство?
-         Чи боялися його вороги?
-         Чому Сірка вважали найбільшим характерником на Січі?

Учитель
А зараз, використовуючи метод «ГРОНУВАННЯ» спробуємо скласти історичний портрет І. Сірка. У пригоді вам стануть ваші знання з української мови про частини мови. До іменника І. Сірко вам потрібно дібрати слова, що характеризують його діяльність, а саме: два прикметника, три дієслова, фразу з чотирьох слів та слово – висновок.
Наприклад:
1.     І. Сірко.
2.     Хоробрий, винахідливий.
3.     Захищав, визволяв, обороняв.
4.     Вірний син свого народу.
5.      Герой (патріот).

VІ. Закріплення знань уроку
VІІ. Підсумки уроку
VІІІ. Домашнє завдання
Опрацювати §25. Підготувати повідомлення про І.Мазепу.





















Немає коментарів:

Дописати коментар